Ostoskorin sisältö 0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €
Share |

Kaviokuume

Meiltä on kysytty paljon tämän sivun kirjoittamista. Aihe on laaja, mutta tässä joitain asioita kaviokuumeesta.

Kaviokuume tarkoitta tilaa, jossa kavion sarveiskerroksen ja kavioluun väliseen lamellikerrokseen tulee verenkiertohäiriö. Tällaisessa tilassa kavioluu joko irtoaa sarveisseinämästä etupinnaltaan osittain, jolloin kavioluun kääntyy alaspäin  kärki edellä (puhutaan rotaatiosta) tai kavioluu irtoaa sarveisseinämästä kokonaan (puhutaan vajoamisesta). 

Kavion rakenteesta lyhyesti:

Sarveiskavio (kavion pintakerros jonka näemme silmillämme) on kiinnittyneenä kavioluuhun lamellikerroksen avulla. Lamellikerros on kuin tarranauha. Sarveiskavion puolella sitä kutsutaan sarveislamelliksi (lamellikerroksen ulompi osa), martokaviossa (jossa kulkee verisuonet ja hermosto) sitä kutsutaan martolamelliksi, (lamellikerroksen sisempi osa). Martolamelli on siis kiinnittyneenä kavioluun pintaan. Kaviokuume tulee martolamelliin, jonka verenkierto häiriintyy ja tästä syystä martolamelli irtoaa sarveislamellista.

Syyt ja niiden hoito:

Ruokinta

  • Yleisin kaviokuumeen aiheuttaja. Hevonen saa äkisti esimerkiksi liikaa sokeripitoista heinää tai laidunruohoa. Liiallinen hiilihydraattien määrä ruuassa voi laukaista kaviokuumeen. Varsinkin kylmäveriset ja ponit ovat riskiryhmässä, myös herkän lihoamistaipuvuutensa vuoksi. Myös pitkään jatkunut vääränlainen ruokinta voi aiheuttaa hevoselle kaviokuumeen. Esimerkkinä korkeasokerisen heinän syöttäminen vapaasti ja sitä kautta hevosen lihominen.
  • Hoidoksi kaikki analysoitu matalasokerinen heinä punnittuna pienisilmäisen heinäverkon kautta. Pois laitumelta. Jossain vaiheessa voi kokeilla laidunnusta kuonokopan kanssa.
  • Säännöllinen ammattimainen kengättömän kavion vuolu aluksi useammin tapauskohtaisesti. Huolellinen vuolu on ensiarvoisen tärkeää.
  • Bootsit jalkaan paksujen 12 mm joustopohjallisten kanssa. Tämä helpottaa hevosen oloa välittömästi. Bootsit riisuttava kerran päivässä ja pohjalliset sekä säärystimet vaihdettava kuiviin. Kaviot puhdistettava ja tarvittaessa desinfioitava riisumisen yhteydessä. Näin kavioiden hygieniasta voi omistaja pitää huolen ja kaviot pääsevät kasvamaan terveinä. 
  • Hevosen on akuutissa vaiheessa hyvä olla karsinalevossa, mutta hyvin nopeasti sen voi laittaa omaehtoiseen liikuntaan tarhaan bootsit jalassa. Olisi hyvä, että hevonen saisi olla rauhassa laumatovereiltaan, ettei muut lauman jäsenet liikuta hevosta liikaa.

Hormoonit

  • Harvinaisempi kaviokuumeen aiheuttaja mutta vaikein hoitaa. Hoidoksi samat kun ruokinnassa, mutta valitettavan usein tämänlaatuinen kaviokuume uusii.

Vääränlaiset alustat

  • Jos hevonen joutuu liikkumaan paljon kovilla pohjilla, myös tämä voi laukaista kaviokuumeen. On tutkittu (Queenslandin yo) että 60 %:lla Australiassa elävästä aavikolla asuvasta villihevoskannasta sairastaa kaviokuumetta. Ne joutuvat kulkemaan pitkiä matkoja kovilla ja kivikkoisilla alustoilla. Tämän takia suosittelemme aina koville sorateille bootseja joustopohjallisten kanssa.
  • Hoidoksi tällaisessa tapauksessa bootsit jalkaan paksujen 12 mm joustopohjallisten kanssa. Tämä helpottaa hevosen oloa välittömästi. Bootsit riisuttava kerran päivässä ja pohjalliset sekä säärystimet vaihdettava kuiviin. Kaviot puhdistettava ja tarvittaessa desinfioitava riisumisen yhteydessä. Näin kavioiden hygieniasta voi omistaja pitää huolen ja kaviot pääsevät kasvamaan terveinä. 
  • Säännöllinen ammattimainen kengättömän kavion vuolu ja samat säännöt liikuntaan.

Lievässä kaviokuumeessa rotaatiota ei välttämättä tapahdu. Jos hoito pystytään aloittamaan heti oireiden ilmaannuttua, hoito on aina helpompaa. Tarpeeksi ajoissa aloitettu liotus kylmässä voi helpottaa hevosen oloa huomattavasti. Kaviokuume on eräänlainen tulehdustila ja kylmä rauhoittaa tulehdusta. Kuitenkin paras ja pääasiallinen hoito on syyn poistaminen, asianmukainen vuolu ja kavioiden suojaus bootseilla ja paksulla pohjallisella.