Share |

Kaviokuume

Aihe on laaja, mutta tässä joitain asioita kaviokuumeesta.

Kavion rakenteesta lyhyesti:

Sarveiskavio (kavion pintakerros jonka näemme silmillämme) on kiinnittyneenä kavioluuhun lamellikerroksen avulla. Lamellikerros on kuin tarranauha. Sarveiskavion puolella sitä kutsutaan sarveislamelliksi (lamellikerroksen ulompi osa), martokaviossa sitä kutsutaan martolamelliksi, (lamellikerroksen sisempi osa). Martolamellissa kulkee verenkierto ja hermosto. Martolamelli kiinnittyy kavioluun pintaan.

Kaviokuume tarkoitta tilaa, jossa martolamelliin tulee verenkiertohäiriö. Tällaisessa tilassa kavioluu joko irtoaa sarveisseinämästä osittain, jolloin kavioluu kääntyy alaspäin kärki edellä (puhutaan rotaatiosta), tai kavioluu irtoaa sarveisseinämästä kokonaan (puhutaan vajoamisesta "sinking"). 

Syyt ja niiden hoito:

Ruokinta

  • Yleisin kaviokuumeen aiheuttaja. Hevonen saa äkisti esimerkiksi liikaa sokeripitoista heinää tai laidunruohoa. Liiallinen hiilihydraattien määrä ruuassa voi laukaista kaviokuumeen. Varsinkin kylmäveriset ja ponit ovat riskiryhmässä, myös herkän lihoamistaipuvuutensa ja hyvän rehunkäyttökykynsä vuoksi. Myös pitkään jatkunut vääränlainen ruokinta voi aiheuttaa hevoselle kaviokuumeen. Esimerkkinä korkeasokerisen heinän syöttäminen vapaasti ja sitä kautta hevosen lihominen. Kun hevonen alkaa keräämään rasvaa harjamartoon, lapojen taakse ja lautasille, ollaan jo menossa kovaa vauhtia kohti kaviokuumetta. 
  • Hoidoksi kaikki analysoitu matalasokerinen heinä punnittuna pienisilmäisen heinäverkon kautta. Pois laitumelta.  
  • Säännöllinen ammattimainen kengättömän kavion vuolu, aluksi useammin, tapauskohtaisesti. Rakenteen mukainen vuolu on ensiarvoisen tärkeää.
  • Bootsit jalkaan paksujen 12 mm joustopohjallisten kanssa. Tämä helpottaa hevosen oloa välittömästi. Bootsit riisuttava kerran päivässä, ja pohjalliset sekä säärystimet vaihdettava kuiviin. Kaviot puhdistettava ja tarvittaessa desinfioitava riisumisen yhteydessä. Näin toimien omistaja voi pitää huolen kavion hygieniasta ja kaviot pääsevät kasvamaan terveinä. 
  • Hevosen on akuutissa vaiheessa hyvä olla karsinalevossa, mutta hyvin nopeasti sen voi laittaa omaehtoiseen liikuntaan tarhaan bootsit jalassa. Olisi hyvä, että hevonen saisi olla rauhassa laumatovereiltaan, ettei muut lauman jäsenet liikuta hevosta liikaa. Riippuen tietysti laumarakenteesta.
  • Laidunnusta voi kokeilla juhannuksen jälkeen, kun kasvu on taittunut eikä ruoho enää ole niin vahvaa.

Hormoonit

  • Harvinaisempi kaviokuumeen aiheuttaja mutta vaikein hoitaa. Hoidoksi samat kun ruokinnan aiheuttamassa kaviokuumeessa, mutta valitettavan usein tämänlaatuinen kaviokuume uusii.

Vääränlaiset alustat

  • Jos hevonen joutuu liikkumaan paljon kovilla pohjilla, myös tämä voi laukaista kaviokuumeen. On tutkittu (Queenslandin yo) että 60 %:lla Australiassa elävästä aavikolla asuvasta villihevoskannasta sairastaa kaviokuumetta. Ne joutuvat kulkemaan pitkiä matkoja kovilla ja kivikkoisilla alustoilla. Tämän takia suosittelemme aina koville sorateille bootseja joustopohjallisten kanssa.
  • Hoidoksi tällaisessa tapauksessa bootsit jalkaan paksujen 12 mm joustopohjallisten kanssa. Tämä helpottaa hevosen oloa välittömästi. Bootsit riisuttava kerran päivässä ja pohjalliset sekä säärystimet vaihdettava kuiviin. Kaviot puhdistettava ja tarvittaessa desinfioitava riisumisen yhteydessä.  Näin toimien omistaja voi pitää huolen kavion hygieniasta ja kaviot pääsevät kasvamaan terveinä. 
  • Säännöllinen ammattimainen kengättömän kavion vuolu ja samat säännöt liikuntaan kun ruokinta kohdassa.

Lievässä kaviokuumeessa rotaatiota ei välttämättä tapahdu. Jos hoito pystytään aloittamaan heti oireiden ilmaannuttua, hoito on aina helpompaa. Tarpeeksi ajoissa aloitettu liotus kylmässä voi helpottaa hevosen oloa huomattavasti. Kaviokuume on eräänlainen tulehdustila ja kylmä rauhoittaa tulehdusta. Kuitenkin paras ja pääasiallinen hoito on syyn poistaminen, asianmukainen vuolu ja kavioiden suojaus bootseilla ja paksulla pohjallisella.