Share |

Bootsien valinta-ohjeita

Suurin vaikeus ihmisillä on bootsien oikea valinta juuri omalle hevoselle. Etene näin:

 • Mittaa kaviot tuoreen vuolun jäljiltä. Jos hevosesi on kengitetty ja haluat vain "vararengasta", mittaa kavio kengityksen yhteydessä ja ota huomioon, että kavio kasvaa kengän alla aina keskimäärin 1 cm kengitysvälin aikana. Bootsin tulee istua napakasti jalkaan. Kun olet laittanut bootsin jalkaan, kiinnitä se ja nosta hevosen jalka ylös. Pyöritä pohjasta. Jos bootsi liikkuu, on se silloin iso. Joskus kavio on kahden koon välillä ja jos pienempi koko on liian nafti, silloin kannattaa valita isompi ja laittaa pohjallinen. Tai jopa valita toinen malli.
 • Mieti, minkälaiseen käyttöön bootsit haluat. Katso kokotaulukoista mittaustulokseen sopivat koot. Kaikista bootseista löytyy kokotaulukot joko verkkokaupastamme tai sieltä löytyvien linkkien alta valmistajien sivuilta.
 • Jos harrastat maastoilua, valintasi on Easycaren sarjasta Old mac´s G2, Cavallon bootsit, joista Trek on kaikista mukavin hevoselle. Trek eroaa Sportista ja Simplestä seuraavasti: Trekin päällinen on pehmeämpää materiaalia, vuohisen kaulus on tehty istuvammaksi ja pajon pehmeämmäksi. Trek leveän pohja on sama kun Simplessä, eli yhtä pitkä kuin leveä, ja Trek kapean pohja on sama kun Sportissa, eli 5 mm kapeampi kun pitkä.
 • Jos harrastat matkaratsastusta tai kouluratsastusta tai muuta virtaviivaisempaa bootsia vaativaa lajia, valintasi onEasycaren sarjasta Easyboot Epic, Glove tai Glove wide.
 • Huomioithan, että ruunurajan alapuolelle jäävät bootsit irtoaa jalasta herkemmin/säärystin rikkoutuu herkemmin jos hevonen astuu bootsin päälle. Tämä ei ole valmistusvirhe, vaan ihan looginen tällaisen materiaalin käyttäytymistapa. Tämä on ongelma mikä kannattaa pitää mielessä jos tällaiset bootsit hankkii. Suurimmalla osalla nämä bootsit toimivat hienosti, mutta esimerkiksi jos hevonen ottaa sivuaskeleen säikähdettyään maastossa tai menee kiitolaukkaa jossa liikeradat ovat todella huippuunsa viritettyjä eikä jätä paljoa varaa ylimääräiselle tavaralle jalkojen ympärillä ja hevonen polkee bootseille, säärystimen liitoskohta ei kestä sellaista voimaa.
 • Jos et osaa itse vuolla, Glovet ja Glove widet kannattaa jättää pois vaihtoehdoista, koska koot menevät vain 4 mm välein. Sarveinen kasvaa noin 1 cm kuukaudessa, joten kavioita täytyy huoltaa useammin kuin ulkopuolisen tarjoaman vuolun verran.
 • Jos olet aloittelija bootsien kanssa, suosittelen Cavallon Trek bootseja tai Easycaren Old mac´s G2-bootseja. Nämä bootsit pysyvät varmimmin jalassa, on helppoja pukea ja riisua ja suojaa kaviot todella hyvin.
 • Jos olet jo kokeneempi bootsien käyttäjä, silloin voit ajatella ruununrajan alle jääviä malleja: Easyboot Epic, Glove tai Glove wide.
 • Jos tarvitset hevosellesi terapiakäyttöön bootsia (mm. paiseen hoito, kaviokuume, pahasti lohjennut kavio, valkoviivatauti), valintasi on Easycare sarjasta Easboot RX tai Old mac´s G2 tai Cavallon sarjasta Trek, Simple tai Sport.
 • Kaikista tärkeintä on, että kaviot on mitattu oikein ja esim pyöreäkavioiselle hevoselle valitaan pyöreäkavioisille tehty bootsi: Cavallon Trek tai Simple, tai Easyboot Glove wide. Cavallon mittataulukossa on vain pituusmitta, mutta leveissä Trek ja Simple bootsissa pituus ja leveys on sama mitta. Kapeassa Trek bootsissa ja Sport bootsissa on leveyttä 5 mm vähemmän kun pituutta.
 • Matalakantaisille hevosille suosittelemme Easycare sarjastaOld mac´s G2, Easyboot Epic, Glove ja Glove wide bootseja.
 • Koska ruununrajan yläpuolelle tulevat bootsit voivat hiertää ihan niinkun omat kenkämme, suosittelemme aina säärystimien tai villasukkien käyttöä kyseisten bootsien kanssa. Old mac´s G2 bootsit sisältävät säärystimen, Cavallon bootseihin ne täytyy tilata erikseen.
 • Jos tarvitset "vararengasta" kengitetylle hevosellesi, suosittelemme Cavallon Trek, Simple ja Sport bootseja tai Easycaren Old mac´s G2-bootseja.