Hevosen hoitaminen

Hevosen hoitaminen on monelle tallilla säännöllisesti käyvälle harrastajalle tai hevosen omistajalle tuttua puuhaa. Hoitamiseen liittyy monia eri tehtäviä ja vastuita. Varsinkin, jos itse omistaa hevosen, on hoito myös erittäin aikaa vievää puuhaa. Hevosen hoitamiseen liittyy muun muassa ruokinta, karvapeitteen hoito, ulkoilu, sopivien tilojen varmistaminen sekä kengitys ja raspaus. Vähimmäisvaatimukset hevosen hoidolle määritellään eläinsuojelulaissa.

Mitä kaikkea hevosen hoitoon sisältyy?

Hevonen tulee ruokkia vähintään kolme kertaa päivässä. Käytännössä ruokkiminen käsittää rehuruokinnan aamuin ja illoin sekä heinäruokinnan. Ruokaa tulee tarjota hevoselle säännöllisin ruokintavälein, samoihin aikoihin joka päivä. Ruoan lisäksi hevosella tulee olla jatkuvasti tarjolla puhdasta juomavettä. Erityisesti talviaikaan tulee varmistaa, ettei juomavesi jäädy ja vastaavasti kesällä juomaveden on oltava raikasta ja viileää.

Karvapeitteen hoitoon sisältyy päivittäinen harjaus. Useimmiten hevoset harjataan samalla, kun ne otetaan sisälle tarhasta tai laitumelta ja niillä lähdetään ratsastamaan tai muuten liikuttamaan. Lisäksi kaviot tulee puhdistaa päivittäin ja muutoinkin seurata hevosen terveydentilaa. Tarvittaessa hevonen pitää myös pystyä pesemään tai huuhtelemaan vedellä, mikäli se on kovin hikinen tai likainen.

Hevosen varusteista tulee pitää hyvää huolta ja tarvittaessa hankkia uusia varusteita. Nahkaiset varusteet tulee pyyhkiä kostealla sienellä ja satulasaippualla käytön jälkeen. Nahkaisia varusteita pestään vain erityistapauksissa, mikäli niiden puhdistaminen sienellä ja satulasaippualla ei onnistu. Nahkavarusteita kannattaa lisäksi hoitaa säännöllisesti myös satularasvalla. Satularasva pitää nahan kimmoisana ja tekee siitä kiiltävämmän. Satularasvan avulla nahasta tulee myös kestävämpää. Kankaiset varusteet voidaan tarpeen mukaan joko harjata puhtaiksi tai pestä. Muovimateriaalit ja monet muut vettä kestävät puhdistuvat helpoiten pesemällä. Hevosella tulee olla riittävät varusteet sen harjaukseen ja puhtaana pitoon sekä liikuttamiseen. Lisäksi hevosella tulee olla riittävä määrä loimia. Tarhaan tai laitumelle hevonen loimitetaan tarvittaessa riippuen sääolosuhteista. Märkä hevonen on aina loimitettava kuivumisen ajaksi.

Hevosen onkin päästävä päivittäin ulos jaloittelemaan riittävän suureen aitaukseen. Ideaalitilanteessa hevonen pääsee jaloittelemaan lajitovereidensa seurassa. Kaikissa tapauksissa tämä ei kuitenkaan ole mahdollista. Hevoset ovat jaloillaan ja liikkuvat suurimman osan ajasta, minkä vuoksi riittävä tila jaloittelulle on tärkeää. Vatsavuoroisesti hevosella tulee olla riittävä suoja sääolosuhteilta, mikäli se on pidempiä aikoja ulkona. Useimmiten hevoset otetaan yöksi sisään talliin, missä niillä on oma karsina. Jos hevoset ovat vuorokauden ympäri tarhassa tai laitumella, olisi niillä hyvä olla suojakatos. Hevosten käyttämät sisä- ja ulkotilat tulee pitää puhtaina ja puhdistaa ulosteista bakteeri- ja loistartuntojen välttämiseksi.

Hevonen kengitetään yleensä ensimmäisen kerran sen ollessa 1-3 -vuotias. Ensimmäisen kengityksen ajankohta riippuu täysin hevosen käyttötarkoituksesta. Kengitys tehdään, jotta hevosen kaviot eivät kuluisi liikaa ja se uusitaan 6-8 viikon välein. Kavioiden ja kengityksen kunto tulee tarkistaa päivittäin kavioiden puhdistuksen yhteydessä. Jos hevosta ei ole kengitetty, sen kaviot voidaan tarpeen mukaan vuolla.

Raspaaminen eli hevosen hampaiden huolto tehdään usein tarpeen vaatiessa. Raspaaminen tarkoittaa hevosen hampaiden hiomista. Hevoselta voidaan myös poistaa huonokuntoisia hampaita tai mikäli liikahampaat häiritsevät kuolaimen käyttöä. Päivittäisessä hoidossa hevosen hampaiden terveyttä voi edistää kiinnittämällä huomiota sille tarjottuihin makupaloihin. Jos makeita, sokeria sisältäviä makupaloja antaa paljon, vaikuttavat ne myös hevosen hampaiden terveyteen. Lisäksi kannattaa varmistaa, että hevonen ei pääse syömään hiekkaa tai mitään muuta epätoivottua, mikä voisi vaurioittaa sen hampaita.

Hevosen hoitaminen vaatii säännöllistä, päivittäin tapahtuvia askareita. Se vie usein paljon aikaa, mutta se myös antaa paljon. Hevosen omistajat saavat tutkitusti paljon lohtua hevosestaan erityisesti kriisin keskellä. Surua kohdatessa moni kokee hevosen läsnäolon erittäin lohduttavaksi. Hevonen tarjoaakin jatkuvaa seuraa ja tekemistä. Hevosten kanssa puuhailu lievittää stressiä ja edistää hyvinvointia. Parhaimmillaan hevosten kanssa touhutessa kasvaa kunto sekä mieli pysyy virkeänä. Hevosharrastus toimii monelle arkea tasapainottavana harrastuksena, joka virkistää kiireisten päivien keskellä. Hevosten hoitaminen on rentouttavaa ja vie ajatukset pois arjen askareista.