Kavionhoito

Kuvassa suomenhevosemme kaviot, joissa näkyy laidunkauden aiheuttama raja keskivälillä kaviota. Kuva on otettu silloin, kun hevoset vielä olivat viljellyllä laitumella. Nykyään kun hevoset laiduntavat luonnonlaitumella, rajoja ei enää tule.

"Hevosen kaviot tarvitsevat lisäsuojaa, jos omistajan vaatimukset ylittävät kavion sen hetkisen kunnon. Lisäsuojan ei tarvitse tänä päivänä olla rautakenkä!"

Kavionhoito on yksi tärkeimmistä asioista hevosen hoidossa. Sanonta "No hoof, no horse" on hyvin osuva. Kun kavio on tasapainossa jo ero hevosen liikkeissä on huomattava. Kesyhevosen kavio tarvitsee säännöllistä hoitoa toimiakseen hyvin. Hoito ei ole vain mekaanista vuolemista, vaan kavionhoidossa tulee ottaa huomioon koko hevonen. Hevosen elinympäristö, ruokinta ja liikunta sen kaikissa muodoissaan. Niin ihmisen tarjoama kun hevosen oma hyötyliikunta tarhassakin.
Kun Jiri alkoi vuolemaan päätoimisesti Satun jälkeen vuonna 2010 (tätä ennen Jiri vuoli sivutoimisesti vuosia), alkoi myös omassa vuolutyylissämme tapahtumaan muutoksia. Jiri on erittäin taitava käsistään ja hänellä käden ja silmän yhteistyö pelaa loistavasti. Aikaisemmin oppimamme oli hyvänä peruspohjana, mutta nykyinen tapa jolla Jiri hevosia vuolee on kehittynyt hänen omien oivallusten kautta ammattimaisena vuolijana. Koska asiakassuhteet on jatkuvia, hän pystyy reagoimaan asioihin ihan eri tavalla kun satunnaisten vuolujen kautta. Jiri osaa erittäin hyvin ottaa huomioon hevosen sen hetkisen vuolutarpeen. Tämän vuoksi haluamme myös itse keskittyä kouluttamaan ihmisiä toteuttamaan vuolu juuri sille omalle hevoselle. 
Jokainen kavio on yksilö. Ei ole olemassa samannäköistä kaviota eikä voida sanoa minkälainen kavio on se ideaalein. Ei ole olemassa yhtä vuolua mikä sopii kaikille hevosille, vaan aina pitää osata katsoa mitä juuri tämä tietty hevonen ja sen kaviot siinä elinympäristössä tarvitsee voidakseen hyvin. On kuitenkin olemassa joitain sääntöjä mitkä jokaisen kavion tulisi täyttää:
 • Hevonen kantaa painoaan sarveisseinämällä ja anturalla seinämän vieressä. Jos seinämä pääsee kasvamaan pidemmäksi kun antura, alkaa kavion malli muuttua vastoin hevosen omaa rakennetta. Tämän takia usein ja vähän tehty vuolu on hevoselle paras. Muista, myös kulmatuet ovat osa kavion seinämää!
 • Täytyy myös pitää mielessä, että meillä on 4 vuodenaikaa. Jokainen vuodenaika vaatii omat tekniikkansa vuolussa.
 • Säteen hyvä toiminta on perusedellytys toimivalle kaviomekanismille. Jos säde ei saa maakosketusta, kärsii myös kaviomekanismi ja sitä kautta koko kavion ja hevosen aineenvaihdunta. Toimivassa kaviossa säteen tulee olla leveä, paksu ja kiinteä, säteessä tulee olla myös keskiuurros avoinna. Säteen muodon muutos kapeasta leveäksi ja vahvaksi on yksi asioista mitkä ihmiset huomaavat hevosten siirtyessä kengättömyyteen. 
 • Koska hevonen on kanta-astuja, kannan painopisteen tulisi olla oikeassa paikassa tukemassa jalkaa alastulon aikana. 
 • Varvasosan pyörähdyskohta on myös yksilöllinen ja sitä ei tulisi manipuloida. Kun kaviot vuollaan rakenteen mukaan, saadaan pyörähdyskohta oikeaan kohtaan juuri kyseiselle hevoselle oikeaksi. Aina se ei ole mahdollista hetkessä, jos kaviokapselin muoto on pitkän ajan kuluessa huolimattoman vuolun kera vääristynyt, mutta usein tehdyn rakenteen mukaisen vuolun avulla oikeaan pyörähdyskohtaan päästään nopeasti. 
 • Ota kuvia kavioista ja niiden kehityksestä siirtyessäsi kengättömään elämään hevosesi kanssa. Hyvin nopeasti katselet jo erinäköisiä kavioita!
 • Muista, ettet koskaan saa altistaa hevostasi arkomiselle liikuttaessasi sitä. Jos hevonen arkoo lenkeillä tai kentällä tai jopa tarhassa, sen kaviot tulee suojata välittömästi bootseilla! 
ALLA OLEVAT KUVAT ON SEKÄ VUOLUN JÄLKEEN, VUOLUVÄLIEN KESKIVAIHEILTA SEKÄ VUOLUA ENNEN JA SEN AIKANA OTETTUJA KUVIA. KUVIEN TARKOITUS EI OLE NÄYTTÄÄ MILLAINEN KAVION TULISI OLLA VUOLUN JÄLKEEN.

Curlyn kavio

Lämminverisen kavio

Miniponin kavio

Suomenhevosen kavio

Kylmäverisen kavio

Tinkerin kavio

Kengätön kavio näyttää elimistön ja kehon vaivat selkeästi, näin ollen kaviot ovat mitä mainioin kartta hevosen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. 

Esimerkkejä: 
 • Niska- tai hartiakipu, joka pitkään jatkuessaan alkaa näkyä etukavioiden varvasalueen liiallisena kulumisena. Hevonen alkaa ottaa lyhyempää askelta, liikerata pienenee, aivan kun itselläsi niska-hartiakivussa, käsien liikerata ei enää toimi samanlailla kun ennen.
 • Ristiselän tai takapolvien ongelmat, jotka pitkään jatkuessaan alkaa näkyä takakavioiden epäsymmetrisenä kulumisena. Yleensä ulkosyrjä kuluu enemmän kun sisäsyrjä. Kun on selkäkipua, askel muuttuu ja tulee kiertoliikettä.
Tässä vain kaksi esimerkkiä mutta aina, jos kaviot alkavat kulua epäsymmetrisesti, kannattaa kiinnittää katse ylälinjaan. Jos vaiva uusii hyvästä lihashuollosta huolimatta, silloin suosittelemme perusteellisempaa tutkimusta. Naulaamalla rauta ongelman päälle ei paranna eikä kehitä hevosen hyvinvointia.

Yhä useampi suomalainenkin käyttöhevonen elää nykyään ilman rautakenkiä. Koska kehitys kulkee eteenpäin, ei hevosen kavioita tarvitse enää suojata naulattavalla kengällä. Tämän päivän suoja, bootsi, on terveellinen, helppo ja varteenotettava vaihtoehto suojata kavioita liialliselta kulumiselta ja liukkaudelta sekä hevoselle epäedullisilta pohjilta. 
Nykyään on saatavilla myös liimattavia joustavia kenkiä, mutta niidenkin käyttöä tulisi harkita ja käyttää niitä vain satunnaisesti. Kavio toimii parhaiten vain ollessaan maakosketuksessa.

Asiakaspiirimme on laajentunut vuoden 2004 (jolloin aloimme vuolemaan asiakashevosia) todella runsaasti ja siitä syystä olemme alkaneet pitämään kursseja kavionhoidosta kiinnostuneille. Pyrimme siihen, että ihmisten ei tarvitse olla riippuvaisia ulkopuolisesta avusta kavioiden kanssa. Kaviot ovat kasvavaa sarveisainetta ja niitä olisi hyvä huoltaa viikottain hieman. Itse asiassa jos raspi ja puukko on kaviokoukun kanssa samassa paikassa, tulee kaviot huollettua aina tarvittaessa. Näin pääsemme eroon kierteestä, jolloin hevosen kaviot kasvaa vuoluvälien aikana liikaa ja jalan asento muuttuu ajan kanssa hevoselle epäedulliseksi. 

Omistajan vuolutaito on hevosen etu!

Kursseistamme lisää Koulutus-sivuilla.

Kengätön kenttähevonen

Bootsitettu harrasteravuri

Kengättömyyden ja bootsien etuja

Kengättömyyden etuja:
 • Toimiva kaviomekanismi (vahva ja toimiva säde ja sädepatja, hyvä verenkierto ja aineenvaihdunta koko kaviossa, elastinen mutta kiinteä ja vahva sarveinen).
 • Toimivan kaviomekanismin myötä esimerkiksi jalkojen turvotukset poistuvat.
 • Liikkeiden lennokkuus ja liikevirheiden paraneminen, ei kompurointia (rakenteen mukainen vuolu). 
 • Ei hokinpolkemia.
 • Niveliin ja jänteisiin ei kohdistu luonnotonta tärähdystä, jalan asento normalisoituu asianmukaisen ja usein tehdyn vuolun kera, iskunvaimennus tehostuu.
 • Oletko koskaan katsonut hokkikengällisen hevosen ja kengättömän hevosen jalan käytön eroja? Kun hokkikengällinen hevonen kääntyy tarhassa, se joutuu nostamaan kaikkia jalkojaan saadakseen hokit irti maasta, ja jos se ei näin tee, voi tulla vakaviakin ongelmia kun jalka ei pääse liukumaan liikkeen mukana. Kun kengätön hevonen kääntyy tarhassa, sen ei tarvitse nostaa esimerkiksi takaosaa kääntäessään sisäetujalkaa lainkaan ylös, koska kavio liukuu käännöksen mukana. Vertaan tarhaoloja, koska kun hevosta ratsastetaan, pyritään siihen että se nostaa kaikkia jalkojaan aktiivisesti mutta se ei ole hevoselle luontainen tapa toimia. Villeissä ja vauhdikkaissa laumaleikeissä hevosen tulee saada vapaasti ja luontaisesti käyttää jalkojaan. Myös takajalan liukuva liike mahdollinen kengättömässä kaviossa.
 • Ehjä sarveinen, ehjä kavioaines, ehjä hevonen.
 • HEVONEN SAA ELÄÄ TURVALLISTA LAUMAELÄMÄÄ!

Gast ja Dante leikkimässä turvallista hevosenleikkiä kengättä

Kuvassa nastoitetut Simple bootsit. Ei tilsoja.

Bootsien käytön etuja:
 • Bootseja käytetään vain liikutuksessa, muun ajan hevonen saa olla lajityypillisesti ilman kavionsuojaa ja käyttää kavioitaan maata vasten. Näin kaviot pysyy vahvana ja huonokuntoiset kaviot vahvistuvat.
 • Bootseja voidaan käyttää vain tarvittaessa liikutuksessa. Jos hevonen liikkuu hyvin paljain jaloin pehmeällä ja joustavalla maneesin pohjalla, siellä ei tarvita bootseja. Tai jos hevonen liikkuu hyvin paljain jaloin kentällä, siellä ei tarvita bootseja. Eli tilanteen mukaan bootsit jalkaan. Alussa voitte tarvita bootseja joka paikassa, myös tarhassa. Pikkuhiljaa kaviot vahvistuvat ja bootsien tarve vähenee. Muista että vuodenajoilla on merkitystä. Siitä lisää tuonnempana.
 • Nasta/hokkibootseihin ei tartu tilsat.
 • Niveliin ja jänteisiin kohdistuva rasite poistuu lähes kokonaan, koska hokkien tai nastojen pureutuminen maahan ei aiheuta painetta sarveiseen.
 • Kiinteällä kovalla alustalla ratsastaminen ei ole enää ongelma, vaan bootseihin lisätyt joustopohjalliset varmistavat hyvän iskunvaimennuksen toimivan kaviomekanismin kera kovillakin pohjilla.
 • Kaikki markkinoilla olevat bootsit sallivat kaviomekanismin täydellisen toiminnan.
 • Bootsit antavat täydellisen suojan kavioille. Jos ongelmana on arka tai ohut antura, bootsit suojaavat 100 %:sti. Tällaisille hevosille voi pukea vielä lisäpohjallisen suojaa antamaan. Saat kuitenkin bootsit pois ja huolehdittua kaviohygieniasta, jos bootseja joutuu pitämään pidempiä aikoja kerrallaan. 
 • Hevosen liikuttaminen kaikilla pohjilla mahdollista silloin kun hevosellasi on bootsit joihin saa kiinnitettyä hokit tai nastat. 
 • Muistathan huolehtia aina ensisijaisesti turvallisuudesta ja pidosta liukkailla keleillä sekä suojata arat kaviot liikutuksen ajaksi!

Hokkibootsit ja nastabootsit

Myös jättirodut pärjäävät hienosti kengättöminä ja nastabootseilla. Kuvassa Jyllanninhevonen Vallu 800kg.

Vallu maastolenkille, bootsit kaikissa jaloissa.

Kuvassa Axel, Pohjoisruotsin työhevonen 650 kg. Axel viettää aktiivista ja monipuolisen liikunnan omaavaa elämää kengättömänä. Bootseja käytetään tarvittaessa maastoillessa.

Päivittäinen hoito

Päivittäiseen kavionhoitoon kuuluu kavioiden puhdistus kaviokoukulla ja harjalla. Lika puhdistetaan säteen sivu-uurroksista, keskiuurroksesta ja anturasta. Näin nähdään onko tarvetta kenties myös pienelle raspaukselle. Kaviot siis raspataan tarvittaessa ja vuolupuukolla vuollaan kulmatuet ja säde tarvittaessa. Tämä kavio tarvitsee hieman huoltoa. Kaviosta on jo puhdistettu lika säteen sivu-uurroksista, säteen keskiuurroksesta, valkoviivan alueelta, kulmatukien alueelta. Paras väline puhdistaa kaviot on kaviokoukku ja teräsharja. Monesti kursseilla kysytään kuinka paljon voimaa saa käyttää. Voiman käyttöä on aina vaikea kertoa sanoin, mutta kannattaa aloittaa varovaisesti ja kuunnella hevosta. Hevonen on se joka sinulle parhaiten kertoo miten edetä.

Tässä kuvassa kaviot on puhdistettu ja vähän huollettu puukolla ja raspilla. Säteestä on poistettu ylimääräiset irtonaiset ja osittain irtonaiset osat. Kulmatuet siistitty, seinämät raspattu. Pieni ja vähän aikaa vievä toimenpide joka jokaisen omistajan pitäisi osata tehdä. Kavionhuoltopäivä 1:sessä opit tekemään tämän ja opit myös, miksi näin pitää toimia.