Miksi kengättömyys ei toimi?

Tänä päivänä moni kokeilee hevoselleen kengättömyyttä. Joskus ehkä turhan hätäiseen, miettimättä, mitä se oikeasti tarkoittaa, ottamatta selvää, mitä se vaatii. Hetken päästä kuulee sanottavan: hevoseni kaviot on aivan liian herkät, hevosellani on todella ohut antura, sen kannat häviää, se ei kestä kengättömyyttä.

Hevonen kengitetään uudestaan ja kaikki tuntuu olevan taas hyvin. Kuitenkin jää selvittämättä, miksi kengättömyys ei toiminut alun alkaen? 

On ihan normaalia, että omistajat kengittävät hevosensa sen takia koska "ainahan" niin on tehty. Mekin teimme niin aikoinaan, kunnes siirryttiin kengättömyyteen puhtaasti siitä syystä, että me vakuutuimme kengättömyyden eduista hevoselle.

Hevoset syntyvät ilman rautakenkää, ja pärjäävät hyvin ilman jatkuvaa suojaa siihen asti, kunnes hevosta aletaan liikuttamaan enemmän. Tällöin hevosen kaviot tulee suojata alustoilla, joissa hevonen lisäsuojaa tarvitsee. Lisäsuojan ei tarvitse tänä päivänä olla naulattava rautakenkä. 

Missä siis mennään vikaan, kun hevoselle joudutaan lyömään jalkaan rautakenkä, jonka kaviomekanismin heikentävä vaikutus on tiedetty jo pitkään?

Monesti syytetään kengättömyyttä, jos kaviot esimerkiksi kuluu väärin, ja kun hevonen kengitetään, se alkaa hetken päästä liikkuman paremmin. Unohdetaankin siinä samalla, että olemme vaihtaneet mm treenin muotoa, satulaa, kengittäjää, kengitysväliä on lyhennetty jne. Niin paljon muutoksia kerralla, ettei kukaan pysty sanomaan, mistä mikäkin johtuu. Sen voin kuitenkin tällä ammattitaidolla sanoa, että harvoin kengättömyys on syy hevosen arkomiseen, ontumiseen tai kavioiden virhekulumiseen.

Omistajan tulee opiskella itse kavioita sen verran, vaikka ulkopuolinen kävisikin hoitamassa kavioita, että omistaja ymmärtää, jos kavioita ei vuollakaan rakenteen mukaisesti. Se paljastuu monesti jo yhden vuolukerran yhteydessä. Jos esimerkiksi kannat lähtee karkaamaan alle, sen näkee saman tien vuolussa. Ei tarvitse odottaa puolta vuotta huomatakseen sitä.

Asiantuntijoita on joka lähtöön, useimmilla ei valitettavasti ole asiasta tietoa eikä taitoa.

Jo satulan vaihto on iso asia hevoselle, mikä vaikuttaa kavioihin asti. Tiesitkö, että myös ratsastajan tasapaino ja istunta vaikuttaa kavioihin? Eli jos hevosella on jatkuvasti joku virheasento kavioissaan, ja kaikki muut osatekijät pitäisi olla kohdillaan, tarkastapa satula ja sitten myös oma istuntasi.

Omistajat ajattelevat olevan hevosen etu, että sen kaviot suojataan 24/7. Tässä kohtaa kuitenkin unohdetaan se asia, että jatkuva suoja kaviossa itse asiassa heikentää kavion omaa mekanismia toimia niinkun sen on tarkoitettu toimivan.

Suurin osa hevosista pärjää ilman rautakenkää, mutta vaatii ihmiseltä paljon tietoa ja taitoa ymmärtää, mitä kaviot vaativat voidakseen hyvin, ja koska hevosen kaviot tulee suojata bootseilla. 

Ne hevoset, joille me suosittelemme pysyvämpää suojaa, ovat yleensä todella pahasti rakennevikaisia, eikä kavioiden virhekulumiselta voida välttyä edes parhaalla mahdollisella hoidolla. Tällaisia hevosia on todella harvassa.

Toinen ryhmä on vuokratalleilla elävät hevoset, joissa elinympäristöihin ei syystä tai toisesta pystytä tarpeeksi panostamaan. Suurin ongelma tällaisissa paikoissa on jääkelit. Silloin on hevosen etu, että jäätikölle sille laitetaan hokkikenkä turvaamaan pystyssä pysyminen, jos tallilla ei suostuta pukemaan bootseja tarvittaessa. Tosin, täytyy muistaa, että hokkikengässä hevonen voi saada itselleen paljon vahinkoa aikaiseksi, joten helpotus sekään ei välttämättä ole.

Ei voida olettaa, että vuosia rautakengässä oleva hevonen sopeutuisi jälleen kengättömyyteen noin vain. Kavioiden kuntoutuminen vie aikaa. Se voi viedä puoli vuotta, tai se voi viedä 2 vuotta. Kukaan ei voi kenkien poistohetkellä sanoa, kuinka kauan aikaa vie, että hevonen voi liikkua puhtaasti suurimmalla osalla alustoista. Kehitystä alkaa kuitenkin tapahtumaan heti, kun kengät poistetaan ja kaviot hoidetaan asianmukaisesti. Kaviot tulee suojata bootseilla aina, kun hevonen sitä vaatii. Bootseja voi pitää 24/7 alussa, mutta hyvin harva hevonen sitä tarvitsee. Joillekin riittää bootsit liikutukseen, joillekin se, että bootsit puetaan joksikin aikaa päivästä. On ihmisen vastuulla osata katsoa, miten tilanne kehittyy.

Ei ole tarkoitus, että hevonen joutuu siirtymävaiheessa arkomaan ensimmäiset puoli vuotta vapaa-ajallaan. Jos näin on, on jäänyt jotain tärkeää ottamatta huomioon. 

Harva hevonen, jos yksikään, pärjää ilman lisäsuojaa kaikilla alustoilla joilla se joutuu ihmisen toimesta liikkumaan! Jo kavion toiminnan kannalta kaviot tulee suojata kovilta alustoilta.

Bootseja on markkinoilla monenlaisia, ja varmasti jokainen löytää omanlaisensa. Ne ensimmäisenä sovitetut ei välttämättä puolen vuoden päästä olekaan sopivat tai toimivat, jos kaviot lähtöhetkellä on remontissa. 

Kun hoidetaan kavioita, hoidetaan koko hevosta. Emme voi erottaa kavioita hevosesta, koska ne kuuluu samaan aineenvaihdunnan kiertoon kun koko hevosen muu elimistö. Tärkein ja tehokkain kavioiden hoitaja on elinympäristö ja hevosen ruokinta. Heti perässä tulee hyvä ja toimiva lihaksisto, säännöllinen hammashuolto, oikeanlaiset varusteet, ratsastajan hyvä tasapaino ja istunta, säännöllinen treeniliikunta.

Kun varsa syntyy, sen pitäisi päästä heti alusta asti liikkumaan alustoille, joissa sen kaviot saavat stimulaatiota. Liian pehmeät alustat surkastuttavat kavion toiminnan. Säteen tulee päästä maakosketukseen, jotta vahva sädepatja pääsee kehittymän. Alkuun varsan sädepatja on rasvakudosta, joka stimulaation kautta muuttuu rustomaisemmaksi ja sitä kautta kimmoisammaksi ja vahvemmaksi. Mitä vahvempi säde ja sädepatja, sen vahvemmat kaviot.

Myös antura ja seinämä vahvistuvat oikeanlaisesta stimulaatiosta ja liikkeestä. Eli hevosten tulee päästä liikkumaan pienestä pitäen, paljon. 

Kuitenkin, vaikka vanhemman hevosen kaviot olisi huonossa hapessa, ne on mahdollista kuntouttaa vahvoiksi, mutta se vaatii aikaa ja ymmärrystä. Aika tuntuu olevan meidän ihmisten elämässä nykyään sellainen asia, mitä ei löydy, vaikka kaikki tietää, että aika on se, joka parhaiten parantaa.

Jos hevosesi alkaa arkomaan heti, kun siltä putoaa rautakenkä, se tarkoittaa yhtä asiaa: hevosesi kaviot on todella huonossa kunnossa ja se tarvitsee asianmukaista hoitoa vahvistamaan kavioita. On epäreilua hevosta kohtaan, että sen omat kaviot on päästetty niin huonoon kuntoon, että se ei kestä ilman jatkuvaa suojaa, koska terveet jalat ja kaviot on hevoselle elinehto! Bootsien kanssa siirtymävaiheet ovat hevoselle helppoja.

Kengättömän hevosen kaviot tulee vuolla jopa viikottain, saadaksemme ne pysymään terveinä ja suorituskykyisinä. Liian usein kuulee, kuinka kengättömyys ei sopinut ja kengityksellä on saatu kavion asennot parannettua, mutta kengitysväliä on jouduttu lyhentämään. Kunpa sitä vuoluväliäkin olisi tihennetty. Täytyy tietää mistä vuolee ja mistä jättää vuolematta. Jokainen kavio on yksilö ja jokainen kavio tarvitsee omanlaistaan hoitoa.

  • Monelle hevoselle runsas laidun on liikaa, varsinkin jos hevoset pääsevät laitumelle heti aikaisin keväällä. Omistajan tietämättä hevonen voi olla sokeriherkkä, ja ainoa oire on kaviot, joiden kannat karkaa alle ja varvas eteen.
  • Liian vähän hyötyliikuntaa. Hevonen asuu yön karsinassa ja päivän pienessä tarhassa. Omistajakaan ei pääse liikuttamaan hevosta joka päivä. Liikkumattomuus on myrkkyä myös hevosen keholle.
  • Mineraalivaje tai epätasapaino voi aiheuttaa ongelmia kavioissa. Sinkki ja kupari ovat tärkeitä mineraaleja myös kavioille ja liika rauta ruokinnassa on yleistä. Liika rauta taas estää sinkin ja kuparin imeytymisen.
  • Liian pehmeät ja märät alustat tarhoissa takaavat sen, että hevonen ei varmasti kestä liikkumista ilman suojaa kovemmilla pohjilla.
  • Liian harva vuoluväli on yksi suuri virhe mitä kavionhoidossa voi olla. Kaviot tulisi hoitaa ainakin 2 vkon välein, joskus jopa viikon välein, jos halutaan, että kavion asento pysyy muuttumattomana ja virheasennot kurissa.

Kengättömyys ei ole vain kenkien poistoa, vaan se tarkoittaa hyvän perustan tarjoamista hevosen elämälle, että kaviot voivat kehittyä vahvoiksi ja terveiksi!


Olet lämpimästi tervetullut opiskelemaan Kokonaisvaltaista kavionhoitoa verkkokurssillemme oppimaan hyvän perustan rakentamista ja rakenteenmukaista vuolua. Ja koska opit itse huoltamaan kaviot, pystyt huoltamaan ne tarpeeksi usein. Kokonaisvaltaisuuden ymmärtäminen myös kavionhoidossa on yksi tärkeimpiä asioita mikä hevosen omistajan tulisi ymmärtää. Vain silloin hevonen voi hyvin! Tämä unohdetaan monesti kun puhutaan hevosen hyvinvoinnista.


Seuraavaksi kuvia meidän lauman kavioista. Laumaamme kuuluu: 

  • Pohjoisruotsin työhevonen Axel nimeltään, 650 kg elopainoa, syntynyt 2008. Aktiivisessa liikunnassa oleva hevonen, joka saa tossut jalkaan maastolenkeille aina tarvittaessa. Kuvissa viime vuoluista noin 3 vkoa.
  • Eestinhevonen Revor, 400 kg, joka on vasta nuori, syntynty 2013 helmikuussa. Hänen kanssaan edetään todella hitaasti, ja annetaan pojan kasvaa hevoseksi ennen kun kiivetään selkään. Nyt ajo-opetuksessa. Tossut laitetaan jalkaan aina tarpeen mukaan maastoon. Kuvissa viime vuoluista noin 2 vkoa.
  • Pim ja Poks, miniponiveljekset jotka syntyivät heinäkuussa 2006. He ovat saaneet viettää villiä ja vapaata elämää vuosia. Nyt molemmat pojat vetävät kärryä parina sekä yksin, ja tossut puetaan heillekin jalkaan aina tarvittaessa maastolenkeille. Kuvissa Poksin vuolusta noin 3 vkoa, Pimin vuolusta noin 2 vkoa.
  • Kaikkien kaviot on vuolun tarpeessa. Kun kavionhoito ulkoistetaan, ne ei koskaan pysy ideaalibalanssissa niinkun niiden pitäisi. Kaviot tulisi hoitaa tarvittaessa, ja se tarkoittaa jopa viikon välein. Omistajan vuolutaito on siis aina hevosen etu.
Kaikki pojat ovat siis todella aktiivisia liikkumaan niin vapaa-aikanaan kun meidän ihmisten kanssa!

Runsaasti lisää kuvia ja videoita vuoluista, niin omien hevostemme kun asiakkaidemmekin hevosten, löytyy meidän verkkokurssilta.

Axel ja Revor leikkimässä laitumella

Axel vej sivusta. Otan paremman myöhemmin. Laitoin sinisellä merkin missä kanta kohtaa maan, ja missä kannan seinämän linja menee.

Axel vej, vahva kanta, seinämä, säde, kulmatuet, hyvä holvi

Axel vej

Axel

Axel

Axel

Axel

Revor oej heinäkuussa ja syyskuussa.

Revor vej

Revor

Revor

Revor

Revor

Poks ja Pim

Kuvateksti

Poks

Poks

Poks

Poks

Kuvateksti

Pim

Pim

Pim

Pim