Nastojen ja hokkien valinta/asennus

Vasemmalla iskumutterihokit ja oikealla nastat. Hokkeja käytetään 4 kpl per bootsi, nastoja 10 kpl per bootsi.

Käy katsomassa Facebook-sivuillamme videoita nastojen pitävyydestä!

Meidän hevosilla on ollut nasta- ja hokkibootseja sekä ratsastuksessa että ajossa.

Nastoissa on hyvä pito ja suurin osa bootsien käyttäjistä taitaa käyttää nastoja. Toki, jos joutuu kulkemaan reippaita vauhteja kelillä kun kelillä, silloin kannattaa valita hokit.
Moni kysyy, saako hokit ja nastat pois kesäksi. Aina helpointa on hankkia kesä- ja talvibootsit erikseen. Mutta jos haluaa askarrella, molemmissa on työnsä. Nastojen kuusiokulmapäät on ehtinyt talven aikana pyöristyä niin, että niitä on vaikea saada irti enää omalla avaimella. Pihtien kanssa ne saa pyöritettyä pois. 

Hokit saa kieritettyä irti kesäksi, iskumutterin reikiin kannattaa kuitenkin laittaa tulpat, ettei jengat mene rikki reikiin pakkautuvasta maasta/hiekasta. Tulppia ilmeisesti saa liikkeistä mitkä myyvät rautakenkiä, en osaa sen tarkemmin neuvoa. Jos tulppia ei laita, ja jengat on vahingoittuneet, vanhojen iskumuttereiden poisto saattaa olla työlästä.

Jotkut käyttävät nastoja kesälläkin. Kesän aikana bootsien pohjat kuluu jonkun verran, ja olemme saaneet palautetta, että joissakin bootseissa kesäksi jätetyt nastat on painuneet kuluneen pohjan läpi sisäpuolelle. Jos bootseissa on iskumutterit, ja pohjat kuluu, myös iskumutterit voivat kärsiä jos ne jäävät pidemmäksi kun pohja. Toki nastatkin kuluvat kesällä enemmän.

Eli meidän neuvo on hankkia kesä- ja talvibootsit erikseen. Moni ajattelee tässä vaiheessa, että tuleepa kalliiksi. Kuitenkin tämä tulee edullisemmaksi, kun kengittää hevostaan 6-8 vkon välein esim vuoden verran. Talvibootsit kestää monta vuotta normaali käytössä. Toki jos hevosella on liikevirheitä jne, kaikki materiaali kärsii, mutta yleisesti ottaen bootsit voivat kestää vuosia. Kesäbootsit on kuluvampaa materiaalia, koska pohjat kuluu sorateillä.

Nastojen asennus

Nasta-avain asennetaan porakoneen päähän, ja nastan pää työnnetään nasta-avaimen sisään.

Nasta asennettuna

Nasta porataan bootsin pohjaan ulkokautta.

Iskumutterihokkien asennus

Bootsin pohjaan porataan reikä 10 mm terällä.

Hokit kieritetään iskumuttereihin ulkokautta, ja kiristetään jakoavaimen kanssa. Hokkeja kannattaa kiristellä aika ajoin.

Iskumutterit lyödään sisäkautta bootsin pohjaan kiinni. Tässä työkalussa on kierteet, johon iskumutteri on kieritetty, ja näin iskumutterin saa hyvin lyötyä vasaralla tiukasti kiinni.

Easycare hokkien asennus

Bootsin pohjaan porataan reikä 8,5 mm terällä.

Hokin mutteri kiinnitetään pulttiin ulkokautta. Kiristä jakoavaimella, ja kiristä aika ajoin.

Hokin pultti työnnetään sisäkautta pohjan läpi.