VAINIKAN AITAN väki

Jiri ottamassa torkkuja Axelin ja Severin kanssa

Satu lenkillä Gastin ja Axelin kanssa. Gastilla on edessä Cavallon Trek bootsit, takana Easybootin Epicit. Axelilla on kaikissa jaloissa Cavallon Trekit. Cavallot suojaa paksun pohjansa ansiosta kaviot todella hyvin.

Vainikan aitta on perheyritys Kanta-Hämeessä. Yritystä pyörittää pariskunta Satu ja Jiri Vainikka. Tilamme on yksityistila, meillä ei ole hevostoimintaa asiakkaille. Järjestämme tilallamme kursseja kavionhoidosta kiinnostuneille, niistä lisää koulutus-osiossa.

Meillä on ollut omia hevosia vuodesta 2002, ja hyvin nopeasti ihanien ystävien avustamana huomasimme, miten hevosia voi pitää lajityypillisemmin. Löysimme oman pienen tilan, jonne tallia ei koskaan tullut, pihatto kylläkin vaihtelevapohjaisine tarhoineen. Rautakengät lähti ensimmäiseltä hevoseltamme, rakkaalta suomenhevoseltamme Simolta, vuonna 2003. Ketään hevosistamme ei ole sen jälkeen kengitetty.
Nykyiseen kotiimme muutimme vuonna 2008, ja näin saimme hevosille lisää elintilaa ja mahdollisuuden kehittää niiden oloja entisestään.
Aloimme opiskelemaan molemmat kavionhoitoa saman tien, kun ensimmäiseltä hevoselta lähti rautakengät, ja kavioista tulikin meille intohimoinen harrastus. Aika nopeasti harrastuksesta muokkautui meille elinkeino. Miten voikin hevosten kaviot viedä mennessään…
Jiri kävi suorittamassa kengityksen peruskurssin Kiuruvedellä vuonna 2008, saadakseen näkökantaa myös kengitysmaailmasta. Yhtään hevosta hän ei kuitenkaan edelleenkään suostu kengittämään, koska niin hyviä ja toimivia vaihtoehtoja on olemassa. 
Jiri on vuollut päätoimisesti jo vuodesta 2010. Koska hänellä on luontainen lahjakkuus käden ja silmän yhteistyöhön, ja syvä rakkaus eläimiin, on hänestä tullut todella pidetty ja taitava vuolija. 
Satu vuoli päätoimisesti vuoteen 2010, kunnes siirtyi hoitamaan yrityksen verkkokauppaa, paperipuolta, ja organisoi vuoluajat sekä kurssitoiminnan.
Olemme järjestäneet Kavionhuoltopäivä 1 ja 2 kursseja vuodesta 2010, ja kouluttaneet satoja hevostenomistajia omatoimisuuteen kavioiden kanssa. 
Vuonna 2016 syksyllä aukesi ensimmäinen verkkokurssimme Kokonaisvaltaisen Kavionhoidon-perusteet.

  • Ihmisille, jotka ovat kiinnostuneita vuolutyylistämme: vuolemme jokaisen hevosen kunnioittaen hevosen rakennetta sekä ymmärtäen kunkin hevosen elinympäristöjen vaikutuksen sen hevosen elämään. Seuraamme aktiivisesti mm Chris Pollitin, Brian Hampsonin ja Dr Bowkerin tutkimuksia kavioista.

Puuhastelemme hevostemme kanssa mahdollisimman monipuolisesti. Pyrimme ottamaan niitä mukaan arkeemme niin paljon kun mahdollista. Maastoilemme ajaen, ratsain, kävellen. Hepat saa kesäisin vaeltaa pihapiirissä vapaana ja osallistua mahdollisuuksien mukaan tilan askareisiin. Yleensä se tarkoittaa ruohonleikkurina toimimista, joskus toki metsästä haetaan myös polttopuita.
Pyrimme tarjoamaan hevosille mahdollisimman vaihtelevaa liikuntaa, ja runsaasti hyötyliikuntaa, sekä toki paljon yhteistä aikaa.

Laumaamme kuuluu Pohjoisruotsin työhevonen, vuonna 2008 syntynyt Axel. Valloittava ja herkkä herra, jonka kanssa meillä on tarkoitus hoitaa tulevaisuudessa työajoakin. Axel on opetettu ratsuksi, ja hänen kanssa on tehty metsätöitä.
Minihevosen ja minishettiksen risteytykset Pim ja Poks ilahduttavat elämäämme omalla mainiolla tavallaan. Ponit on syntyneet vuonna 2007, samasta isästä joka astui äidin ja tyttären. Eli varsinainen "kauniitjarohkeat-tarina". Pim on siis Poksin veli ja eno. 
Laumassamme elää myös naapurimme vuonohevos-ruuna Gast, joka on syntynyt vuonna 97.


Axel

Pim ja Poks, parhaat ystävykset

Syksyllä 2014 jouduimme tekemään aivan liian raskaita päätöksiä. 
Simo, ensimmäinen hevosemme, äärettömän rakas, jouduttiin lopettamaan nivelrikon vuoksi. Se oli vaivannut sitä jo kauan, kauemmin kun oltiin edes osattu ymmärtää. Simo ehti 18 vuoden ikään.

Dante, nuori ihana poika, joka opetti meille niin valtavan paljon hevosten kanssa olemisesta, lähti samaan aikaan parhaan ystävänsä Simon kanssa taivaslaitumille. Danten kyynärnivelet olivat niin löysät, ettei monien asiantuntijoiden mielipiteidenkään mukaan niistä olisi tullut enää järkevällä tavalla käyttökelpoisia Danten nauttia täysipainoisesta elämästä. Dante oli selkeästi kipeä, ja meidän piti tehdä ihan järjettömän raskas päätös. Dante oli vain 7 vuotias. Dante rakasti maastoilua, se oli aina valmiina lenkkeilemään.

Vallu, 16 vuotias jyllantilaisemme, joka oli ehtinyt ilahduttaa elämäämme vain parisen vuotta, taantui myös jaloistaan. Meille muuttaessaan oli jo tiedossa, että Vallulla on nivelrikkoa. Käytimme sen tarkistuskuvissa, koska liike alkoi olla selkeästi huonompaa, ja tuomio oli masentava. Rikko oli levinnyt jokaiseen jalkaan ja pahasti. Vallu lähti vain kuukausi Simon ja Danten jälkeen.
Todella vaikeita aikoja... 

Vaikeaa se oli myös jäljelle jääville, Pimille ja Poksille, sekä naapurin omistamalle vuonohevoselle. Meille ei oikein jäänyt muuta vaihtoehtoa, kun hankkia laumaan lisää hevosia, tuomaan turvaa ja positiivisuutta niidenkin elämään. Näin meille muutti marraskuussa 2014 Pohjoisruotsin työhevosruuna, Västergårdens Axel. Miten paljon iloa hän onkaan lyhyessä ajassa tuonut meille ja laumalle. Laumaantuminen kesti hetken, koska vanhan lauman poismeno oli vielä niin tuore, ja stressi muilla suuri. Pikkuhiljaa kuitenkin palaset loksahtelivat kohdilleen, ja elämä on alkanut taas hymyilemään.
Axelin ja koko lauman elämää voitte seurata meidän Facebooksivuiltamme.

Dante, Satu ja SImo

Jiri ja Vallu